poniedziałek, 30 czerwca 2014

Truskawkowe Lato

Lato już się zaczęło, a razem z nim sezon na dojrzałe, polskie truskawki. Postanowiłem więc wykonać parę przepisów, których bohaterkami są właśnie one. Mam nadzieję, że wszystkie przypadną wam do gustu.









Mus truskawkowy

Był to eksperyment w miarę udany, lecz trochę za słodki, dlatego zmieniłem nieco proporcje cukru. Mus jest puszysty, a przy tym intensywnie truskawkowy.
Składniki:
- 200 ml zmiksowanych truskawek, przetartych przez sito
- 6 białek jaj
- 2 łyżki cukru pudru
- kilka kropel soku z cytryny


Przygotowanie:
Truskawkową pulpę podgrzewamy na małym ogniu tak, aby stała sie ciepła. Dodajemy do niej cukier puder i mieszamy. Odkładamy na bok.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Ubite białka deliktnie łączymy szpatułką z truskawkowym sosem, żeby  powstała puszysta masa. Mus przekladamy do kokilek lub salaterek i odstawiamy je do lodówki (najlepszy jest po mniej więcej godzinie).

Gotowy mus możemy podać ze świeżymy truskawkami. Smacznego.

Zupa truskawkowa

Prosta i smaczna...

Składniki:
- 1 kg truskawek
- 1 l wody
- 1 szklanka słodkiej śmietanki
- cukier do smaku
- chałka na grzanki

Przygotowanie:
Owoce przebieramy, usuwamy listki, gałązki, owoce obite czy zepsute. Oplukujemy, odcedzamy i zalewamy litrem zimnej wody. Gotujemy do miękkości.

Owoce miksujemy lub przecieramy przez sito, zupa powinna mieć konsystencje zupy krem. Słodzimy do smaku i wstawiamy do lodówki.

Chałkę (najlepiej czerstwą) kroimy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C na około 20 minut. Wyjmujemy, gdy grzaneczki będą rumiane i chrupiące, potem je studzimy.

Podajemy zupę na zimno z grzankami i ubitą śmietanką.

Tarta z musem truskawkowym

Nieco pracochłonny deser, ale naprawdę warto.

Składniki:
- 1 porcja ciasta kruchego słodkiego (w artykule "ciasta- krok po kroku")
- 450 g truskawek (3 szklanki)
- 2 łyżki gorącej wody
- 3 łyżeczki żelatyny
- 3 jajka i 2 żółtka
- 70 g cukru
- 250 ml śmietany kremówki

Zagniatamy ciasto, chłodzimy je i podpiekamy (w razie potrzeby wszelkie wskazówki znajdują sie w artykule ciasta - krok po kroku).

Zabieramy się za nadzienie. Wsypujemy większość truskawek (odkładamy pół szklanki) do malaksera i ucieramy na gładką masę. Przecieramy ją przez sito o drobnych oczkach do niewielkiego rondla, po czym podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia. Odstawiamy do przestygnięcia.

Wlewamy wrzącą wodę do kubka, dodajemy żelatynę i mieszamy, póki się nie rozpuści. Ucieramy cukier, jajka, żółtka mikserem na najwyższych obrotach na gładką, jasna masę.

Dodajemy stopniowo do masy truskawki, cały czas ubijając. Gotową masę przekładamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu, dopóki trochę nie zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy, aby nie powstały grudki. Przecieramy gotową masę przez sito i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Co jakiś czas mieszamy.

Ubijamy śmietanę na sztywno w niewielkiej misce. Następnie mieszając delikatnie, łączymy ją ze schłodzoną masą. Gotowy mus przekładamy łyżka do formy z upieczonym ciastem. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny- mus powinien być ścięty.

Kroimy pozostałe truskawki w plastry i układamy na masie, tworząc dekoracyjny wzór wokół brzegów. Przepysznych truskawek!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz