
Mus truskawkowy
Był to eksperyment w miarę udany, lecz trochę za słodki, dlatego zmieniłem nieco proporcje cukru. Mus jest puszysty, a przy tym intensywnie truskawkowy.Składniki:
- 200 ml zmiksowanych truskawek, przetartych przez sito
- 6 białek jaj
- 2 łyżki cukru pudru
- kilka kropel soku z cytryny
Przygotowanie:
Truskawkową pulpę podgrzewamy na małym ogniu tak, aby stała sie ciepła. Dodajemy do niej cukier puder i mieszamy. Odkładamy na bok.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Ubite białka deliktnie łączymy szpatułką z truskawkowym sosem, żeby powstała puszysta masa. Mus przekladamy do kokilek lub salaterek i odstawiamy je do lodówki (najlepszy jest po mniej więcej godzinie).
Gotowy mus możemy podać ze świeżymy truskawkami. Smacznego.
Zupa truskawkowa
Prosta i smaczna...Składniki:
- 1 kg truskawek
- 1 l wody
- 1 szklanka słodkiej śmietanki
- cukier do smaku
- chałka na grzanki
Przygotowanie:
Owoce przebieramy, usuwamy listki, gałązki, owoce obite czy zepsute. Oplukujemy, odcedzamy i zalewamy litrem zimnej wody. Gotujemy do miękkości.
Owoce miksujemy lub przecieramy przez sito, zupa powinna mieć konsystencje zupy krem. Słodzimy do smaku i wstawiamy do lodówki.
Chałkę (najlepiej czerstwą) kroimy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C na około 20 minut. Wyjmujemy, gdy grzaneczki będą rumiane i chrupiące, potem je studzimy.
Podajemy zupę na zimno z grzankami i ubitą śmietanką.
Tarta z musem truskawkowym
Nieco pracochłonny deser, ale naprawdę warto.Składniki:
- 1 porcja ciasta kruchego słodkiego (w artykule "ciasta- krok po kroku")
- 450 g truskawek (3 szklanki)
- 2 łyżki gorącej wody
- 3 łyżeczki żelatyny
- 3 jajka i 2 żółtka
- 70 g cukru
- 250 ml śmietany kremówki
Zagniatamy ciasto, chłodzimy je i podpiekamy (w razie potrzeby wszelkie wskazówki znajdują sie w artykule ciasta - krok po kroku).
Zabieramy się za nadzienie. Wsypujemy większość truskawek (odkładamy pół szklanki) do malaksera i ucieramy na gładką masę. Przecieramy ją przez sito o drobnych oczkach do niewielkiego rondla, po czym podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia. Odstawiamy do przestygnięcia.
Wlewamy wrzącą wodę do kubka, dodajemy żelatynę i mieszamy, póki się nie rozpuści. Ucieramy cukier, jajka, żółtka mikserem na najwyższych obrotach na gładką, jasna masę.
Dodajemy stopniowo do masy truskawki, cały czas ubijając. Gotową masę przekładamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu, dopóki trochę nie zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy, aby nie powstały grudki. Przecieramy gotową masę przez sito i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Co jakiś czas mieszamy.
Ubijamy śmietanę na sztywno w niewielkiej misce. Następnie mieszając delikatnie, łączymy ją ze schłodzoną masą. Gotowy mus przekładamy łyżka do formy z upieczonym ciastem. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny- mus powinien być ścięty.
Kroimy pozostałe truskawki w plastry i układamy na masie, tworząc dekoracyjny wzór wokół brzegów. Przepysznych truskawek!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz