Dynie są
fantastycznymi, zdrowymi i niedocenianymi warzywami.
Wielu ludzi wykorzystuje
je do robienia lampionów i masek.
Natomiast ja proponuję wykorzystanie dyni do
przygotowania niesamowitego zestawu obiadowego.
Krem
Dyniowy
- 1kg dyni
- 1 marchew
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 szklanki bulionu warzywnego (około 750 ml)
- sól i pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 250 g serka mascarpone
- 250 g serka mascarpone
Przygotowanie:
Dynię
obieramy, usuwamy pestki, kroimy na kawałki. Marchew, cebulę i czosnek obieramy
i kroimy na mniejsze części. Wszystkie składniki przekładamy do garnka z grubym
dnem, dodajemy oliwę z oliwek i podsmażamy, stale mieszając podsmażany przez
mniej więcej 3 minuty.
Warzywa
zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie
warzywa powinny być miękkie. Całość rozdrabniamy blenderem, aż zupa nabierze
konsystencji kremu, a następnie dodajemy serek mascarpone, który nada zupie jeszcze bardziej kremową konsystencję i niesamowity smak. Na koniec zupę przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Można również dodać prażone pestki słonecznika i kolendrę. Tak lubi moja mama. Smacznego!
Dyniowe
Ravioli
Składniki:
- 400g mąki
- szczypta soli
- 40 ml oliwy
- 4 jajka
- 400g miąższu
z dyni
- 50g posiekanej
szynki parmeńskiej - garść startego parmezanu
- 6-7 posiekanych listków bazylii
- szczypta szałwii
- 1 żółtko
- 30 ml gęstej śmietany
- szczypta gałki muszkatołowej
Sos:
- 150g masła
- 5 ząbków czosnku
- 5-6 posiekanych listków bazylii
Dodatkowo;
- odrobina białka
- pestki dyni
Przygotowanie:
Do piekarnika wkładamy dynię na
natłuszczoną blachę. Zapiekamy około 1 godziny, aż będzie miękka.
Przygotowujemy ciasto: przesiewamy mąkę, dodajemy sól, w środku robimy dołek, do którego wrzucamy jajka i oliwę. Wgniatamy składniki, rozgniatamy na gładką masę. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Miąższ dyni przekładamy do miski, ucieramy, dodajemy szynkę parmeńską, parmezan, bazylię, szałwię, żółtko, śmietanę i szczyptę gałki muszkatołowej do smaku.
Formujemy pierożki. Najpierw rozwałkujemy połowę ciasta na placek i smarujemy odrobiną białka, następnie farsz nakładamy łyżką w dużych odstępach. Potem rozwałkowujemy drugą część ciasta na bardzo cienki placek i delikatnie sklejamy ze sobą dwa placki. Na koniec nożem do pizzy wycinamy nasze ravioli, w kształcie kwadratów i dociskamy.
Do garnka z gotującą, posoloną wodą, dodajemy oliwę. Gotujemy około 6 min. Odcedzamy.
Do stopionego masła dodajemy czosnek, po dłuższym czasie wyjmujemy go, dodajemy posiekaną bazylię. Mieszamy pierożki z sosem. Prażymy pestki dyni na złoty kolor, solimy i układamy wokół pierożków.
Przygotowujemy ciasto: przesiewamy mąkę, dodajemy sól, w środku robimy dołek, do którego wrzucamy jajka i oliwę. Wgniatamy składniki, rozgniatamy na gładką masę. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Miąższ dyni przekładamy do miski, ucieramy, dodajemy szynkę parmeńską, parmezan, bazylię, szałwię, żółtko, śmietanę i szczyptę gałki muszkatołowej do smaku.
Formujemy pierożki. Najpierw rozwałkujemy połowę ciasta na placek i smarujemy odrobiną białka, następnie farsz nakładamy łyżką w dużych odstępach. Potem rozwałkowujemy drugą część ciasta na bardzo cienki placek i delikatnie sklejamy ze sobą dwa placki. Na koniec nożem do pizzy wycinamy nasze ravioli, w kształcie kwadratów i dociskamy.
Do garnka z gotującą, posoloną wodą, dodajemy oliwę. Gotujemy około 6 min. Odcedzamy.
Do stopionego masła dodajemy czosnek, po dłuższym czasie wyjmujemy go, dodajemy posiekaną bazylię. Mieszamy pierożki z sosem. Prażymy pestki dyni na złoty kolor, solimy i układamy wokół pierożków.
Ciasto
dyniowe
Składniki:
- 1 kostka
masła
- margaryna do
wysmarowania blachy
- 4 jajka
- 1,5 szklanki cukru pudru (300g)
- 1,5 szklanki
mąki (250g)
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej (80g)
- 1 czubata
łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka
sody oczyszczonej
- 1 cukier
waniliowy
- 1 łyżeczka
cynamonu
Formę otwieramy i smarujemy dokładnie margaryną.
Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.
Dynię obieramy i trzemy na tarce.
Żółtka oddzielamy od białek.
Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym.
Do utartej masy dodajemy, cały czas ucierając, po jednym żółtku. Białka ubijamy na sztywną
pianę. Następnie do masy
żółtkowej dodajemy partiami: mąkę wymieszaną z proszkiem i cynamonem, a następnie sok z cytryny
i utartą dynię.
Na koniec delikatnie przekładamy łyżką ubitą pianę z białek i delikatnie mieszając.
Uwaga! Masa przed dodaniem białek jest bardzo gęsta, prawie jak ugniecione
ciasto na tartę. Białka nadadzą mu właściwą konsystencję.
Ciasto
przekładamy do formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do
180 stopni i pieczemy około 60 minut. Smacznego!
Źródła:
*Krem Dyniowy –
www.lidl.pl
*Ravioli – z serialu
„Przepis na życie"
Aż zgłodniałam... Dzięki za przepisy :)
OdpowiedzUsuńPS Ciasto dyniowe ma wyjść raczej twarde czy a la babka?
bardziej a la babka
Usuń