Jest to sos, który można dodać do bardzo wielu dań, na przykład do: makaronów, chleba czy risotta.
Bardzo lubię pesto, w szczególności bazyliowe, ale uważam, że inne rodzaje nie są złe. W oryginalnym wykonaniu bazylię uciera się z innymi składnikami w kamiennym moździerzu, lecz teraz częściej używa się blendera.
Bazyliowe pesto
Składniki:
- 1,5 pęczka bazylii
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- garść orzeszków piniowych
- 5 łyżek tartego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Bazylię myjemy i osuszamy. Czosnek obieramy i wyciskamy do wysokiego naczynia. Do naczynia wrzucamy resztę składników i blendujemy, aż powstanie nam gładki sos. Jeśli składniki nie będą chciały się połączyć, wtedy dodajemy więcej oliwy.
Czerwone pesto
- 1 słoik suszonych pomidorów
- garść migdałów
- ząbek czosnku
- 100 g parmezanu
- kilka listków bazylii
- kilka listków bazylii
- odrobina oliwy
- sól i pieprz
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Pomidory miksujemy z zalewą. Dodajemy wyciśnięty czosnek, migdały, bazylię, starty parmezan i ponownie miksujemy. Doprawiamy. Jeśli składniki nie będą chciały się połączyć, dodajemy odrobinę oliwy.
Orzechowe pesto
Składniki:
- garść orzechów włoskich
- 2 łyżki migdałów bez skórki lub migdałów w płatkach
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Czosnek wyciskamy do wysokiego naczynia i dodajemy resztę składników. Wszystko miksujemy. Również dodajemy odrobinę oliwy, jeśli trudno nam się będzie miksować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz