Ciasta na każdą okazję
Dzisiejsze przepisy będą o ciastach, które upiekłem w
grudniu, głównie na różne święta. Osobiście je uwielbiam J. Przepisy te nie są bardzo trudne i mam nadzieję, że wam
również przypadną do gustu.
Tarta cytrynowa z bezą – tę tartę robię bardzo często, ponieważ jest ona prosta do przygotowania i pyszna. To było pierwsze ciasto jakie upiekłem w moim życiu. Tarta ta pojawiła się na stole w galerii Porczyńskich, podczas szkolnej Wigilii.
Składniki
na tartę (8 porcji) :
Ciasto kruche:
- 220 g mąki pszennej
- 220 g mąki pszennej
- 110 g masła
- 60 g cukru pudru
- szczypta soli
- 2 żółtka
Krem:
- sok z 2 cytryn
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Beza:
- 3 białka
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Mieszamy w misce lub na blacie kuchennym mąkę i
cukier puder. Dodajemy masło, a następnie siekamy je nożem, (jeśli używamy miski, mieszamy składniki). Następnie
w środku tworzymy dołek, gdzie wbijamy żółtka wraz z solą i całość zagniatamy (może trochę potrwać zanim składniki się połączą ze sobą i powstanie nasze ciasto). Po ugnieceniu
ciasta, oprószamy je mąką i zawijamy w folię po czym wkładamy do lodówki na 30 minut.
Gotowe rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tarty (śr. ok. 28 cm). Ciasto nakłuwamy widelcem i zakrywamy je papierem do pieczenia, a na papier wysypujemy fasolę, tak, aby wypełnić całą tartę. (Ten krok można pominąć, ponieważ robi się tak tylko po to, żeby ciasto za bardzo nie urosło, ale można przecież zaryzykować :) ).
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 st., przez pierwsze 5 minut, a
następnie
zdejmujemy fasolę i papier i pieczemy jeszcze 10-15
minut w temperaturze 190 st. do otrzymania złotawego koloru. W tym czasie robimy krem.
Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę (najlepiej w rondlu), dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny, mieszamy, a następnie dodajemy masło i znów mieszamy. Stawiamy rondel na średnim ogniu, cały czas mieszając, podgrzewamy, aż całość zgęstnieje.
Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę (najlepiej w rondlu), dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny, mieszamy, a następnie dodajemy masło i znów mieszamy. Stawiamy rondel na średnim ogniu, cały czas mieszając, podgrzewamy, aż całość zgęstnieje.
Gęsty krem wylewamyt na spód od tarty i wyrównujemy szpatułką.
Aby przygotować bezę należy pamiętać, aby w dobrym momencie zacząć stopniowo dodawać cukier.
Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier puder od momentu, kiedypiana będzie mieć śnieżnobiały kolor, a gdy odwrócimy miskę do góry nogami, ubite białka nie będą wypadać.
Bezę przekładamy szpatułką na krem, dla piękniejszego wyglądu można widelcem „powyciągać” czubki bezowe.
Tartę pieczemy w temperaturze 180 st. przez około 20 minut, do momentu gdy beza będzie miała złoty kolor.
Smacznego!
(Cytrynowa to tarta po lewej)
Ciąg dalszy nastąpi... :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz